Startblokken – blog 2

De lente is een tijd vol verwachting van wat er komen gaat, de natuur staat in de startblokken. Zo broeit er ook van alles bij Studio Weef. Een verhuizing naar een grotere studio mét winkelruimte was een heel karwei en er zijn nog hoekjes die wat liefde en aandacht nodig hebben. Gelukkig staat een kleine 100 (?) strekkende meter aan garenkonen inmiddels op de planken en kan ik dromen van de projecten die komen gaan. Tussendoor is de website geboren en zij staat sinds de eerste dag van de lente online. Goed begin en nu vooruit naar het echte werk: mensen nieuwsgierig maken naar weven.

Wat ik tegenkom als ik mensen spreek over weven, is dat zij bij weven denken aan een (kostbaar) getouw van 4 kubieke meter en moeilijke technieken. Met dat idee in ’t hoofd is de drempel hoog genoeg om niet te gaan weven. Aan mij de wonderschone taak om dit misverstand uit de wereld te helpen. Want ja, je kan echt een fijne (eerste) weefervaring op doen op een handzaam getouw met minimale technische kennis en beperkt budget. Hoe dan? De start van mijn zoektocht.

Eerst op zoek naar een mini getouw en ik heb de SampleIt van Ashford gevonden en bekroond als beste mini getouw. Het ding zit degelijk in elkaar en alles is goed uitgedacht. Met dit schoothondje – zoals ik haar liefkozend noem – kan er zittend op een stoel geweven worden, met of zonder hulp van een tafel. En de SampleIt past in een gemiddelde boodschappen tas. Dit opent voordeuren om haar mee te nemen op vakantie, in de trein, naar de moestuin etc. Enfin, de maat is goed nu de techniek.

Hoeveel technische kennis is nodig om a) het getouw weef klaar te maken en b) een eerste lap te weven? Bij het klaarmaken van ieder getouw begin je met het maken en opzetten van een schering. Die fijne mensen van Ashford hebben naast hun gratis handleiding ook een YouTube filmpje gemaakt. Kind kan de was doen! In een mum van tijd – om en nabij half uur – is de SampleIt weef klaar gemaakt.

Dan het weven zelf. Er moet gezegd techniek is belangrijk maar niet alles. Kleur gebruik en garen keuze doen niet onder voor techniek. Een gecompliceerd weefsel op een multi-schachten getouw kan met verkeerd gekozen kleuren of garen een teleurstellend resultaat geven. Een ‘recht-door-zee’ weefsel op een eenvoudig getouw met de juiste kleuren en garen kan een spetterend resultaat geven. Weefsels die op de SampleIt gemaakt worden, vallen in die laatste categorie. In essentie weef je op de SampleIt een linnenbinding (draadje over / draadje onder) door de hevel omhoog of omlaag te zetten. Dat is het. Kleuren en type garen bepalen de rest.

Samenvattend kan ik zeggen dat de SampleIt het in zich heeft om iedereen een mooie weefervaring te geven. En ja, ervaren weefsters kunnen er ook heerlijk proefstalen op maken. Tijdens de Week van het Weven (di 27 mei – zo 1 jun) geef ik iedere dag een gratis demo over het klaarmaken van dit mini-getouw. En in juni start er een korte cursus op 4 donderdagavonden om zelf te ondervinden hoe mooi het is om je eigen shawl onder je handen te zien ontstaan!

Jessica