Ten eerste, de maat en de bediening van een getouw met trappers of hendels, zegt niet zo veel over wat je er qua patroon en structuur op kan weven. Het aantal schachten wel. Een trappergetouw van 130cm breed met 8 schachten kan dezelfde patronen en structuren weven als een opvouwbaar tafelgetouw van 30 cm breed met 8 schachten. Een tafelgetouw van 40cm breed met 8 schachten kan meer dan een tafelgetouw van 100cm breed met 4 schachten.
Het technische verschil zit hem in de bediening en weefsnelheid. De schachtselectie bij een trappergetouw gaat met pedalen die je intrapt. De handen heb je vrij om mee in te slaan. De schachtselectie bij een tafelgetouw gaat met hendels, die je met de hand bedient. Pas als de schachten zijn geselecteerd, heb je de handen vrij om in te slaan.
Aan 1 trapper kan je een enkele of meerdere schachten aanbinden en dat scheelt tijd bij het weven. Bijvoorbeeld. Je hebt trapper 1 bevestigd aan schacht 1, 3 en 5. Als je deze trapper intrapt, dan gaan schacht 1, 3 en 5 omhoog of omlaag afhankelijk van het soort trappergetouw. Bij een tafelgetouw moet je met de hand één voor één schacht 1, 3 en 5 selecteren.
Doordat je bij een trappergetouw meerdere schachten tegelijk met de voet kan bedienen en de handen vrij hebt voor de inslag, kan je sneller weven. En dat is heel prettig bij langere weefsels en brengt je in een heerlijk weefritme. Echter ieder voordeel heeft zijn nadeel, want bij een trappergetouw heb je minder ontwerpvrijheid. Ja, je kan bij hetzelfde aantal schachten dezelfde patronen weven als op een tafelgetouw, maar de kans is groot dat je dan wel eerst onder het getouw moet kruipen om de aanbinding te veranderen. Letterlijk onder het getouw kruipen en voorovergebogen in een yoga houding de koorden opnieuw aanbinden.
Bij een tafelgetouw verander je een patroon simpelweg door een andere hendel te bedienen, de ontwerpvrijheid is maximaal. En dat maakt een tafelgetouw zeer geschikt voor beginners en ook gevorderden die graag eerst een patroon goed uit willen werken.
Door de bank genomen, zie je dat beginners het meeste leerprofijt hebben van een tafelgetouw. Zodra de weefkennis toeneemt (en het weefvirus echt grip op je krijgt), komt er wel eens een trappergetouw bij. Op het tafelgetouw kan je heerlijk experimenteren en daarna het ‘echte’ weefsel uitweven op een trappergetouw. Trouwens zie je onder ervaren wevers op leeftijd dat ze het trappergetouw de deur uit doen, omdat ze fysiek geen zin meer hebben om onder het getouw te kruipen en gaan verder met hun tafelgetouw.